Türk Amerikan İşadamları Derneği’nden ABD’ye ‘Vergi’ çağrısı
Türk-Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Süleyman Ulu yaptığı açıklamada konunun detaylarını paylaştı.
Kahramanmaraş’ta bir ay önce meydana gelen sarsıntılardan etkilenen 11 vilayetteki tahribattan bahseden Ulu, ilk günden bu yana yaraları sarmak için çalıştıklarını ve bu kapsamda ABD’den önemli miktarda yardım ulaştırdıklarını söyledi. bölgeye.
Söz konusu vilayetleri ekonomik olarak yeniden ayağa kaldırmak için ellerinden geleni yapmak istediklerini belirten Sanlı, bu kapsamda ivedilikle harekete geçtiklerini ve bazı çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Türk-Amerikan İşadamları Derneği’nin Amerikan Ticaret Odası’nın Türkiye temsilcisi olduğunu hatırlatan Şanlı, depremden etkilenen vilayetlerin ihracatta öne çıkan ürünlere kolaylık sağlanması için talepte bulunduğunu anlattı.
Ek vergilerde indirim ve muafiyet talebi
Depremin ardından Amerikan Ticaret Odası ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği ile resmi görüşmeler yaptıklarını belirten Şanlı, şu ifadeleri kullandı:
“Bu toplantılar sonucunda kendilerine bilgi ve iş birliği mektupları gönderdik. Depremin yaşandığı 11 ilin sektörel bilgilerinin, depremin bilançosunun ve bu kapsamda uygulanmasını arzu ettiğimiz vergi indirimlerinin yer aldığı yazıda; ABD Ticaret Bakanlığı ve ilgili kurumların bu hassas konu ile ilgili olarak uygulanmasını istediğimiz kararlarla ilgili görüş ve önerilerimize yer verdik.”
Şanlı, 14 milyona yakın Türk vatandaşı ile Suriye’deki savaştan kaçan milyonlarca mülteci ve göçmene ev sahipliği yapan afet bölgesindeki 11 ilimizin ekonomisini yeniden kalkındırmak için talep ettikleri hususlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Mektuplarımızda artan yardımlar, ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ek gümrük vergilerinin özellikle demir, çelik ve alüminyum sektörlerinde kaldırılması, halı, mücevherat ve seramik sektörlerimize ek vergi tehdidinin uygulanmaması, yüksek gümrüklere odunsu vergi oranı” dokuma, halı, çanta ve ayakkabı branşlarımıza uygulanan vergiler kapsamında muafiyet veya vergi indirimi talebinde bulunduk.
“Kongre başkanlarına ve karar vericilere mektup yazmak istedik”
Sanlı, Amerikan Ticaret Odası Başkanı’nın bizzat kongre liderlerine, karar vericilere ve yasa koyuculara ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliği nezdinde mektup yazılmasını tavsiye ettiğini söyledi.
Deprem felaketlerinden derin üzüntü duyduklarını ve söz konusu vilayetlerin bir an önce ayağa kalkması için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Ulu, aralarındaki ticari ve ekonomik bağların güçlendirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. iki ülke