Bakan Özhaseki’den İstanbul’daki ilçe belediyelerini depreme hazırlık davetine ilişkin açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da deprem hazırlık çalışmaları yürüttüklerini belirterek, ilçe belediyelerinin vatandaşlarla birebir görüşmeler yapması gerektiğini belirterek, vatandaşların bu çalışmalara sağduyu ve yardımlaşma ile yaklaşması gerektiğini söyledi. .
İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda Özhaseki, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Fay hatlarının nasıl korunacağı ve orada konut yapılmasının nasıl önleneceği sorusuna Özhaseki, fay sınırlarının imar planlarında yer alacağını ve burada yapılaşmaya izin verilmeyeceğini ve cezai yaptırımların geleceğini söyledi.
Özhaseki’ye “Yerinde Dönüşüm Kampanyası”ndan yararlanacak binaların yüzde 50 artı 1 kabul kararı ile kabul edilip edilemeyeceği, kabul kararı olmayan binaların TOKİ’nin kendi kampanyasından yararlanıp yararlanamayacağı soruldu. .
Bakan Özhaseki, 10 kişinin yaşadığı bir binada bir merkeze en az 5 kişinin gelmesini istediklerini belirterek, süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“İnşaat başlayınca hakediş karşılığında parayı ortak hesaba yatırmaya başlıyoruz. Daha sonra vatandaşlara ödeme zahmetine katlanmadıkları kredi büyüklüğünü tapularına şerh ederek soruyoruz. yıllar sonra 10 yıl vade ile aydan aya 3 bin küsur lira.ödeyeceği para muhtemelen vatandaşı yormaz diye düşünüyorum çok önemli bir rakam zaten bırakacak durumda değiliz kimsenin gönlü oralarda hayatı bir an önce normalleştireceğiz.Vatandaş orada kalmak istemiyorsa gerçek,rezerv alanından verebiliriz.Hiçbir sıkıntı yok.Bazen fay kırılmalarında yer var, Yerler Madem yapı yasağı var vatandaşın hakkını nereye vereceğiz rezerv alanından vereceğiz.Yaptığımız evler maksimum 5 katlı olacak peki 7-8 kat var nasılsa Oradaki vatandaşın hakkını mı koruyacağız, taban varsa taban alanını genişleteceğiz. Biz buna şehircilikte vergi diyoruz. 5 katta tekrar taban alanını genişleterek çözmeye çalışacağız. Olmazsa son çare olarak vatandaşın ortasında kura çekip kalan kısmı rezerv alanlardaki konutlara taşıyacağız.”
Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da inşaatlar başlıyor
Bakan Özhaseki, Hatay merkez, Adıyaman merkez, Kahramanmaraş ve Malatya’da kentin “ilk halkası” olarak nitelendirilebilecek meydandan başlayarak, bakanlığın yerel mimariye uygun yapılaşmayı gerçekleştireceğini söyledi. herkes dikkat edecek.
Önümüzdeki hafta Malatya, önümüzdeki hafta Kahramanmaraş ve ardından Hatay merkezde inşaata başlayacaklarını ifade eden Özhaseki, inşaatı kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
“Emek yükü olacak gibi görünüyor”
Deprem bölgesinde başlayacak inşaatlar nedeniyle sektör bunu karşılayabilecek mi sorusuna yanıt veren Özhaseki, Türkiye’de inşaat sektörünün çok güçlü olduğunu ve dünyanın her yerinden iş aldıklarını söyledi.
Bakan Özhaseki, malzeme anlamında sıkıntı olmayacağını belirterek, “Ama işçilik anlamında sıkıntı çıkacak gibi. İnşaatta ustaların sıkıntıları olduğunu da duyuyoruz, İstanbul’da bile. Muhtemelen katılıyoruz.” Milli Eğitim Bakanlığı’nın bölgede çalışmak isteyenlere kısa dönemli sertifika vermesi ve bölgede kurslar düzenlemesi, biz de bu boşluğu doldurmak için yeni imkanlar sağlayacağız.” söz konusu.
“Vatandaşlarla görüşmeleri ilçe belediyeleri yapsın”
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleri ile kentsel dönüşüm noktasında nasıl çalışacaksınız? İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu ile görüşmenizden nasıl bir izlenim edindiniz?” Özhaseki, herkese iyi niyetle elini açtığı sorusunu yanıtlayarak daveti gerçekleştirdi.
Özhaseki dedi ki:
“İlçe belediyelerinin vatandaşla görüşmeleri gerekiyor. Bire bir görüşmeleri gerekiyor. Vatandaşın bu konuyu anlaması, sağduyulu yaklaşması ve yardım etmesi gerekiyor. Huzur içinde ayrılmak istiyorlarsa görüşmeye başlamaları gerekiyor.” Vatandaşla bir an önce plan yapsınlar, bize yol göstersinler, yardım etsinler, bu işe başlayalım demeleri lazım çünkü vatandaşı kendileri tanıyan onlar. onların istekleri para veririz onların rezervleri vardır tahsis ederiz kirayı öderiz hangi partiden olursa olsun her türlü yardıma hazırız özellikle istanbul için… o yüzden yapacağım bundan sonraki süreçte şartları zorlayıp herkesi davet edip ısrar ediyorlar ama biliyorlar nasıl davranacaklarını bilmiyorum hatay’da bu daveti yaptım cumhuriyet halk partili arkadaşları da davet ettim şehir ileri gelenlerini de davet ettim. Sivil toplum kuruluşları da denir, hatta parantez içinde ‘lütfen en ağır sözü söyleyebilecek kim varsa davet edin’ dedim. Doğru form üzerinde anlaşmak istedik.
Bu duyuruyu da İstanbul için yaptım. Onlar da işleri olduğunu söylediler. Önümüzdeki hafta muhtemelen bir komite kuracağız ve orada ne iş olduğuna bakacağız. Bizim atladığımız, görmediğimiz, tescil ettirdikleri ve oradaki bilim adamlarının hazırladıkları raporlarda başka şeyler de var ve biz onlardan da faydalanıyoruz. Kamuoyuna duyuru yapıyorum. Dolayısıyla bu konunun siyasi istismara uğramamasını temenni ediyorum.”
Bakanlığın İstanbul depremine hazırlık noktasında kaç konutu dönüştürebileceği sorulduğunda Özhaseki, kabinede bu konuda brifing verdiğini söyledi.
Bakanlığın Kanal İstanbul çevresinde geniş bir alanı rezerv alanı olarak ayırabileceğini ve 600 bin konut yapabilecek kapasitede olduklarını belirten Özhaseki, “Muhtemelen bir yıl sonra inşaata başlayacağız. Şimdi elimizden geleni yapacağız. o günün akışına göre kısa sürede bitirin.” söz konusu.
İstanbul’da toplanma alanlarına yönelik çalışmalar nelerdir sorusuna Özhaseki şu yanıtı verdi:
“Toplanma yerleriyle ilgili bazı rivayetler var. Hatta ilk bulunan yerler toplanma yeri kapsamına alınıyor ve sonra toplanma yeri ilan ediliyor. Bir süre sonra mekanın sahibi gelip ne isterse onu kullanmaya başlıyor. İmarda hakkı var, ‘Bina şurası’ deniyor ama bunlar sürekli güncelleniyor, ‘Oraları en başta insanların çıkıp bekleyebilecekleri yerler. Muhtemelen her türlü imkanın seferber edileceği bir lojistik alan olarak görülmelidir. İçişleri Bakanlığımız ve belediyelerimiz bu tür alanları sürekli güncelliyor.”